Eskişehirli çiftçinin ‘kuraklık’ endişesi
ESKİŞEHİR’de son 1 haftada metrekareye toplam 1,6 kilogram yağış düşerken, yağışların mevsim normallerinin çok altında olması çiftçileri kuraklıktan endişe etmeye başladı. Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Meetingan, uzun yıllardır böyle bir durum yaşamadıklarını belirterek, “Bunun yanında kuraklık ve mevsimsel değişimler var. Aralık ayında 4 mevsim yaşadık. Yağışların azlığından dolayı Ektiğimiz arpa, buğday çimlenemiyor, daha da kötüsü nadasa bırakılan ve sürülmesi gereken çok yer var. Kuraklıktan sürülemiyor” dedi.
Türkiye’nin Konya’dan sonra en büyük ‘tahıl ambarı’ olan Eskişehir’de uzun süredir beklenen yağışların yağmaması kuraklık endişesini de beraberinde getirdi. Meteoroloji verilerine göre Eskişehir’de Aralık ayında ortalama yağış miktarı metrekareye 30 kilogram olurken, bu yılın son haftasındaki yağış miktarı 1,6 kilograma ulaştı. Mevsim normallerinin çok altında olan yağışlar, özellikle arpa ve buğday ekili topraklarda tohumların çimlenmesini engelledi ve yüksek verim beklentisini düşürdü.
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Bulusan, ekili alanlarda yaptıkları incelemede kuraklık dalgalanmasını yaşadıklarını söyledi. Aralık ayında 4 mevsim yaşadıklarını belirten Kazanan, “2022 Aralık ayındayız ve yıllardır böyle bir mevsim yaşamadık. Kuraklık ve mevsim değişikliği var. Sürülmesi gereken topraklar sürülemez çünkü sürülemez.” Üreticilerimiz tarlalarında yağmur bekliyor.Geçen hafta yağan yağmur özellikle çorak alanlarda tohumların patlamasını sağladı ama yetmedi.Sulanan alanlarda daha çok çimlenecek ekinler var. üreticimiz kendi imkanlarıyla suladı.Bu nedenle yağması gereken yağmur ve kar çok geç oldu.İnşallah bereketli bir yağmur ve kar verecek.Geçen yıl alçak yerlerde 2-3 cm kar vardı. merkeze yakın ve dağ sırtlarında 15-20 cm bu günlerde” dedi. devam etmeleri halinde büyük tehlikeyle karşı karşıya kalacaklarını belirtti. “Aralık ayında ekilen ürün ile Ocak ayında yetiştirilmesi gereken ürün aynı anda Aralık ayında ekildi. Bu istikrarsız bir durum. Şu anda, tüm ürünler seralarda yetiştirilmektedir. 2023’te kuraklık devam ederse büyük tehlike var. Bu nedenle sadece çiftçilerin değil, tüm Türkiye’nin ve dünyanın dua etmesi ve beklenen yağışların gelmesi gerekiyor” dedi.
Tarlasını kendi imkanlarıyla suladığını söyleyen Çiftçi Mehmet Ali Törü, yeterli yağış olmaması halinde en az yüzde 30 verim kaybı yaşayacaklarını belirterek, “Yağışlar sezon boyunca çok az olduğu için. bu yıl hububat ekim döneminde tarlalarımızda sadece buğdayımız sulama ile çıktı.Toprak sert.Buğdayın çimlenmesi şu an çok hoş ama perşembe günü zirve ayı geliyor.Hava sıcaklığı 15 dereceye ulaşırsa zirve ayından sonra sıfırın altına düştüğünde şu anda ekilen buğdayda bile seyrelmeler olacak.Geçen yıl yüzde 30’luk bir kaybımız olacak.En azından ektiğimiz buğdayları sulama ihtiyacı hissetmedik. Ancak bu yıl bir önceki yıla göre daha az yağış vardı” dedi.