Göz Ağrınızın Nedeni Bu Sorunlar Olabilir
Göz içi ve çevresinde ağrı genellikle kolay göz yorgunluğuna bağlı olarak oluşabilse de bazen önemli sorunların bir belirtisi de olabilir. göz ağrısı; Kızarıklık, kanama, kaşıntı, yanma, batma ve şişlik eşlik ediyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurmak gerekir. Uzman doktorlar tarafından yapılacak detaylı bir göz ve görme muayenesi ile problemin tespit edilmesi olası kalıcı hasarların önüne geçilmesi açısından oldukça değerlidir. Öpücük. Mehmet Esat Teker göz ağrısından bahsetti.
Sinüzit Veya Baş Ağrısı Gözlere Yansıyabilir
Çoğu insanda zaman zaman ağrı şikayeti olabilir. Gözlerde travma, iltihaplanma ve enfeksiyon nedeniyle ağrı oluşabilir. Acı tek favori olabilir veya her ikisi de olabilir.
Dikkat! Dijitalleşme Hayatı Kolaylaştırsa da İnsanları Yalnızlaştırıyor
Hastanın göz ağrısının tam olarak yerini belirlemesi zordur. Bu nedenle ağrının yeri ve nedeninin belirlenmesi açısından hekim muayenesi şarttır. Ağrının varlığı ve görülen ek semptomların varlığı hastalığın doğru teşhisine yardımcı olur. Bazen ağrı çoktan geçmiştir ve bazen tedavi gerekir. Gözde ağrı sıklıkla sinüzit veya baş ağrısının göze yansıması şeklinde ortaya çıkabilir. Bu durumda hastalar Nöroloji ve Kulak Burun Boğaz bölümlerine yönlendirilmektedir.
Bazı Sorunlar Göz Ağrısına Neden Olabilir
Birden fazla göz hastalığı hayranlık uyandıran ağrılarla kendini gösterir. Bazı problemler ve hastalıklar ağrıların başlamasına neden olabilir.
Gözdeki yabancı cisim : Gözdeki yabancı cisimler; Ani başlayan ağrı, batma, yanma ve sulanma şikayetlerinin yanı sıra bulanık görme ve kızarıklığa neden olabilir. Bu durumlarda mutlaka göz doktoruna gidilmeli ve yabancı cisim göz doktoru tarafından çıkarılmalıdır. Nesne kendi kendine çıkarılmaya çalışıldığında göze daha fazla zarar verme riski vardır.
konjonktivit: Gözün beyaz yapısının üzerindeki dokunun iltihaplanmasıdır. Mikrobiyal, alerjik ve otoimmünite gibi mikrobiyal olmayan faktörlere de bağlı olabilir. Konjonktivadaki damarların genişlemesi hayranlık uyandıran kızarıklıkla kendini gösterir. Bu durumda hastalarda takdir edilen ağrıya ek olarak batma, yanma, sulanma, göze kum kaçma hissi, çapaklanma ve kaşıntı gibi şikayetler olabilir. Konjonktivit genellikle damla tedavileri ile düzelir.
Korneal aşınma: Korneanın çizilmesi veya kazınması sonucu oluşan bir durumdur. Travma sonrası belirgin ağrı, batma, yanma, sulanma, ışıktan rahatsızlık, bulanık görme şeklinde kendini gösterir. Olası delinme kontrolü açısından vakit kaybetmeden mutlaka doktor muayenesi gereklidir.
Keratit: Kornea tabakasının mikrobiyal veya mikrobiyal olmayan nedenlerle iltihaplanmasıdır. Özellikle hijyenik olmayan yumuşak kontakt lenslerden sonra oluşan keratitler acil tedavi gerektirir. Aksi takdirde 24 saat içinde delinmeye neden olabilecek enfeksiyonlar meydana gelebilir. Günlük olarak lens takıp çıkarmanın, hijyene çok dikkat etmenin ve havuzda veya denizde yüzerken lensi çıkarmanın çok değerli olduğu bildirilmektedir.
glokom: Göz tansiyonu hastalığı, kriz durumlarında belirgin ağrı (göz patlaması), bulantı, kusma ve baş ağrısı ile kendini gösterir. Acil müdahale gerektiren bir durumdur. Aksi takdirde beğeniler geri dönüşü olmayan zararlar bırakabilir.
Üveit:Üveit, gözün ön, orta, arka veya tüm uvea tabakasını içerir. tutulabilecek bir durum. Ağrı, ışığa hassasiyet, görme kaybı ve gözlerde kızarıklık ile kendini gösterir. Travma, enfeksiyon veya bağışıklık sistemi bozuklukları nedeniyle ortaya çıkabilir. Kalıcı hasarları önlemek için erken teşhis ve tedavi çok değerlidir.
Optik nörit: Göz ile beyin arasındaki bağlantıyı sağlayan görme ucunun çeşitli nedenlerle iltihaplanmasıdır. Hastalar ağrı, özellikle göz hareketi, bulanık görme ve görme alanı kaybı ile artan ağrı ile başvurabilirler. Acil tedavi gerektiren bir durumdur.
Blefarit veya hordeolum: Kirpik diplerine açılan yağ kanallarının tıkanması sonrasında kapaklarda şişlik, hassasiyet ve ağrı ile kendini gösteren bir durumdur. Halk arasında arpacık veya köpek dirseği olarak bilinir. Çoğunlukla birkaç gün içerisinde şişlik olan bölgedeki iltihabın dışarı atılması sonucunda rahatlama yaşanır. Boşalmanın olmadığı durumlarda masajla boşalma sonrası ameliyat ihtiyacını azaltması açısından değerlidir.
selülit: Preseptal veya orbital selülit olarak 2 kümeye ayrılır. Baş ağrısı, favori ağrı, özellikle göz hareketlerinde ağrı şişlik, kızarıklık, görme kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi selülitin ilerlemesi sonucu nörolojik belirtilerle de kendini gösterebilir. Acil muayene ve uygun tedavinin başlatılması hayati önem taşır.
Sklerit veya episklerit: Gözün beyaz kısmının derin dokularının iltihaplanmasıdır. Mikrobiyal veya mikrobiyal olmayan nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Mutlaka doktor muayenesinden sonra tedavi edilmelidir.
Kuru göz: Kuru göz, göz yüzeyini tutan tüm hastalıklara eşlik edebilir. Bazen hafif seyredebilir, bazen belirgin düzeyde olabilir; Hastalarda ağrı, yanma, batma, ışık hassasiyeti, bulanık görme ile kendini gösterir.
Sizde Bu Belirtiler Varsa Vakit Harcamayın!
Gözde ağrıya ek olarak aşağıdaki belirtilerden 1 veya 2 tanesi varsa göz doktoruna başvurulmalıdır. Ayrıntılı bir göz ve görme muayenesinden sonra uygun tedavinin düzenlenmesi, olası kalıcı hasarların önlenmesi için hayati önem taşır.
- Bulantı, kusma ve karın ağrısı da varsa
- Görmede ani ve belirgin azalma
- Göz öne çıkarsa
- Sınırlı göz hareketleriniz varsa
- Ağrı göze dokunamayacak kadar büyükse
- Ciddi travma sonrası veya kimyasal maruziyet durumlarında bir uzmana danışılmalıdır.
Göz Yorgunluğu İçin Yeterli Öneriler
Göz ağrısının nedeni kronik göz yorgunluğu ise bazı uygulamalar etkili olabilir:
- Ortamdaki ışık miktarının artırılması veya azaltılması gözleri dinlendirebilir.
- Uzun süre monitöre bakarak çalışıyorsanız kısa molalarla gözlerinizi kapatıp açarak gözlerinizi dinlendirmeniz etkili olabilir.
- Bir göz kusurunuz varsa, göz doktorunuzun doğruluk hileleri kullandığınızı onaylaması gerekebilir. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)